35 jaar!

Vorig jaar bestond Bowling Spierdijk dus 35 jaar. Dit seizoen bestaat Bowling Vereniging Spierdijk 35 jaar. Houd de website van Bowling Vereniging Spierdijk in de gaten voor het jubileumtoernooi. 


35 Jaar Bowling Spierdijk 1981 – 2016

Het familiebedrijf Café Duijn Bowling Spierdijk kent een lange geschiedenis. Al in 1840 staat in de provinciale archieven dat Klaas de Wit eigenaar/kastelein was van het toenmalige Café de Hoop. Dit werd overgenomen door zijn zoon Cees de Wit. Helaas is niet meer te achterhalen in welk jaar dat was. Wel is bekend dat in 1932 dochter Agatha de Wit het bedrijf (samen met haar man Gerrit Duijn) overnam. Zij sloopten het oude Café de Hoop en zetten op ongeveer dezelfde plek Café Welgelegen met toneelzaal en woning neer. Na het vroege overlijden van Gerrit Duijn nam zoon Wim Duijn (samen met zijn vrouw Tiny Duijn-Bos) het bedrijf in 1956 over. In 1963 werd het bedrijf vergroot met de zijzaal.

Door de komst van de sportkantines en het verenigingsgebouw de Mantel in Spierdijk werd het rustiger in café Welgelegen. Eigenaar Wim Duijn voorzag hierdoor uiteindelijk in de problemen te komen en keek uit naar óf een uitbereiding van zijn bedrijf óf het opstarten van een bedrijf elders. Toen er plannen waren om een bowling in Hoorn (in de Huesmolen) neer te zetten, deed hij mee met de loting, maar werd uitgeloot. Het idee liet hem niet meer los en weldra kwamen er plannen om een bowling neer te zetten in Volendam, waar broer Kees Duijn al vele jaren huisarts was. De tekeningen werden met gejuich ontvangen door de gemeente Volendam-Edam, maar werden helaas niet goedgekeurd.

Het idee van een Bowling was echter wel geboren en een stuk land achter het toneel van de zaal werd aangekocht van Cor Schilder. In 1980 kon de bouw beginnen na het slaan van de eerste paal door vaste klant Piet Kruijer (van Zuid Spierdijk) en op 21 oktober 1981 is Bowling Spierdijk door Moeder Agatha en Tante To officieel geopend.

 

Al vrij snel na de opening van Bowling Spierdijk werd (o.a. door Wim Duijn en Hans de Vries) een bowlingvereniging opgericht. Deze Bowling Vereniging Spierdijk (BVS) is tot op de dag van vandaag zeer actief op doordeweekse avonden en kan met het huidige ledenaantal van 120 seniorleden gerust een grote bowlingvereniging genoemd worden. Er wordt momenteel op de maandag-, dinsdag- en donderdagavond competitie gespeeld.

Wim Duijn heeft vrij snel na de opening de bar verplaatst naar de huidige plek, zodat je nu vanaf de bar naar de bowlers kan kijken.

2 oktober 1995 is Café Welgelegen overgenomen door Gerard Duijn en zijn vriendin Hélène Snelling Berg. Vanaf toen is het bedrijf Café Duijn Bowling Spierdijk gaan heten. Gelijk na de overname is de zaal verbouwd (vanwege geluidsisolatie) en toen is er een doorgang gemaakt van de entree van de bowling naar de zaal.

De 20 jaren daarna is er steeds veel geïnvesteerd in de bowling. Zo is er tot 2 keer toe een nieuw computersysteem aangeschaft, zijn er nieuwe tafels en stoelen gekomen, een nieuw plafond, nieuwe verlichting, nieuwe betegeling in de toiletgroepen, nieuwe schoonmaak en oliemachines voor baanonderhoud, beveiligingssystemen bij de bowlingmachines en vele kleine investeringen.
Tevens is er achter de bowling een mooi terras gemaakt met landelijk uitzicht. Extra leuk is dat we tijdens dit jubileumjaar in het voorjaar kunnen genieten van de tulpen die op het land direct achter de bowling staan.

 

Reacties gesloten.