Historie

Café Duijn Bowling Spierdijk is een familiebedrijf dat al heel lang bestaat. De gegevens van dit bedrijf gaan terug tot 1840, het oudst bekende jaartal als alcoholschenkerij. Het café was van Klaas de Wit, de over-overgrootvader van de huidige eigenaar. In 1882 werd het café overgenomen door Cees de Wit, de overgrootvader van de huidige eigenaar. Destijds droeg het café de naam: Café de Hoop. Dochter Agatha de Wit nam het café in 1930 over. In 1932 lieten Agatha en haar man Gerardus Duijn alles grondig verbouwen. De oude kroeg maakte plaats voor een nieuw café met woning en een aangrenzende grote zaal.

De naam van het bedrijf werd veranderd in Café Welgelegen. Gerardus Duijn zei hierover: ‘Ik ga niet op hoop, ik ga op zeker!’ In 1959 werd Café Welgelegen overgenomen door Willem Duijn met zijn vrouw Tiny Duijn Bos. Willem Duijn was de vader van de huidige eigenaar. Onder de leiding van Willem Duijn werd de zijzaal aangebouwd, opende Bowling Spierdijk haar deuren en werd het café ook verbouwd. In 1995 werd dit bedrijf overgenomen door Gerard Duijn, samen met Hélène Snelling Berg. Een jaar later verbouwen zij de zaal door het vaste toneel weg te halen.

Historie Tijdlijn Bowling Spierdijk
Gerard_Helene_BowlingSpierdijk

In 2015 175 jaar familiebedrijf.

Het familiebedrijf Café Duijn Bowling Spierdijk bestond in 2015 175 jaar! Om dit jubileum te vieren hadden wij allerlei activiteiten en acties gepland. Zo organiseerden wij diverse workshops, een glitterbingo, stijldansmiddag, Bowling DJ nights, Cinema Culinair, FIFA-toernooi en nog veel meer! Iedereen in de omgeving van Spierdijk heeft ook een jubileummagazine ontvangen met daarin meer informatie over het jubileum, de acties en de evenementen. Wil je het magazine graag digitaal bekijken; dat kan hier!

Aanvullend willen we graag nog vermelden dat wij zeer trots zijn op de mannen van onze biljartvereniging ‘Op Zeker’. Al jaren wordt er door 24 mannen op dinsdagavond zeer gezellig gestreden om de Jan Hoedjes Bokaal. Tevens organiseert de biljartvereniging elk jaar een zeer geslaagd biljarttoernooi.

Wie in de jubileumkrant het stukje ‘even voorstellen’ heeft gelezen zal zich misschien afvragen waarom onze ‘toppers van toen’ zo’n bekend gezicht hebben: Weggevallen in de tekst is namelijk dat onze topper van toen, Gre Koopman-Boots de oma is van onze huidige topper Rose Meester en dat onze topper van toen, Willy Tromp-Plugboer de moeder is van onze huidige topper Bianca Tromp!

Aan dit prachtige jubileum zijn vele jaren vooraf gegaan. Hieronder staat meer informatie over de historie van Café Duijn Bowling Spierdijk en kan je oude foto’s bekijken.

35 Jaar Bowling Spierdijk 1981 – 2016

Het familiebedrijf Café Duijn Bowling Spierdijk kent een lange geschiedenis. Al in 1840 staat in de provinciale archieven dat Klaas de Wit eigenaar/kastelein was van het toenmalige Café de Hoop. Dit werd overgenomen door zijn zoon Cees de Wit. Helaas is niet meer te achterhalen in welk jaar dat was. Wel is bekend dat in 1932 dochter Agatha de Wit het bedrijf (samen met haar man Gerrit Duijn) overnam. Zij sloopten het oude Café de Hoop en zetten op ongeveer dezelfde plek Café Welgelegen met toneelzaal en woning neer. Na het vroege overlijden van Gerrit Duijn nam zoon Wim Duijn (samen met zijn vrouw Tiny Duijn-Bos) het bedrijf in 1956 over. In 1963 werd het bedrijf vergroot met de zijzaal.

Door de komst van de sportkantines en het verenigingsgebouw de Mantel in Spierdijk werd het rustiger in café Welgelegen. Eigenaar Wim Duijn voorzag hierdoor uiteindelijk in de problemen te komen en keek uit naar óf een uitbereiding van zijn bedrijf óf het opstarten van een bedrijf elders. Toen er plannen waren om een bowling in Hoorn (in de Huesmolen) neer te zetten, deed hij mee met de loting, maar werd uitgeloot. Het idee liet hem niet meer los en weldra kwamen er plannen om een bowling neer te zetten in Volendam, waar broer Kees Duijn al vele jaren huisarts was. De tekeningen werden met gejuich ontvangen door de gemeente Volendam-Edam, maar werden helaas niet goedgekeurd.

Het idee van een Bowling was echter wel geboren en een stuk land achter het toneel van de zaal werd aangekocht van Cor Schilder. In 1980 kon de bouw beginnen na het slaan van de eerste paal door vaste klant Piet Kruijer (van Zuid Spierdijk) en op 21 oktober 1981 is Bowling Spierdijk door Moeder Agatha en Tante To officieel geopend.

Al vrij snel na de opening van Bowling Spierdijk werd (o.a. door Wim Duijn en Hans de Vries) een bowlingvereniging opgericht. Deze Bowling Vereniging Spierdijk (BVS) is tot op de dag van vandaag zeer actief op doordeweekse avonden en kan met het huidige ledenaantal van 120 seniorleden gerust een grote bowlingvereniging genoemd worden. Er wordt momenteel op de maandag-, dinsdag- en donderdagavond competitie gespeeld.

Wim Duijn heeft vrij snel na de opening de bar verplaatst naar de huidige plek, zodat je nu vanaf de bar naar de bowlers kan kijken.

2 oktober 1995 is Café Welgelegen overgenomen door Gerard Duijn en zijn vriendin Hélène Snelling Berg. Vanaf toen is het bedrijf Café Duijn Bowling Spierdijk gaan heten. Gelijk na de overname is de zaal verbouwd (vanwege geluidsisolatie) en toen is er een doorgang gemaakt van de entree van de bowling naar de zaal.

De 20 jaren daarna is er steeds veel geïnvesteerd in de bowling. Zo is er tot 2 keer toe een nieuw computersysteem aangeschaft, zijn er nieuwe tafels en stoelen gekomen, een nieuw plafond, nieuwe verlichting, nieuwe betegeling in de toiletgroepen, nieuwe schoonmaak en oliemachines voor baanonderhoud, beveiligingssystemen bij de bowlingmachines en vele kleine investeringen.
Tevens is er achter de bowling een mooi terras gemaakt met landelijk uitzicht.

Reacties zijn gesloten.